5 Juli 2014: Naar aanleiding vaan de oefenwedstrijd Deinze ( III) - OHL ( II ) schreef Marcel Dingemans het volgende:
Voorbeschouwing wedstrijd KMSK Deinze - OHL (05.07.2014)
Oud-Heverlee Leuven zag op 1 juli 2002 het levenslicht. Er waren al fusie-gesprekken aan de gang tussen Stade Leuven en Daring Leuven, maar Stade werd door de R.S.Z. gedagvaard “in vereffening” voor een schuld uit de jaren tachtig. Door de gedwongen vereffening van Stade, en de vrijwillige van Daring, zou de fusieclub in bevordering hebben moeten uitkomen … Daring Leuven zat immers in de provinciale afdelingen van “Brabant”. Bijkomend nadeel, de jeugd-ploegen zouden dan niet meer op nationaal niveau kunnen uitkomen. Er werd contact opgenomen met F.C. Zwarte Duivels Oud-Heverlee, een gezonde derdeklasser met een jong en dynamisch bestuur, sponsors en veel juridisch-financiële knowhow. Alle emoties werden aan de kant geschoven en één jaar voor het eeuwfeest van Koninklijk Stade Leuven werd “Oud-Heverlee Leuven” plots werkelijkheid. Het huidige stadion, dat van Stade Leuven dus, bevindt zich trouwens op het grondgebied van Oud-Heverlee. De “Zwarte Duivels” leverden het stamboeknummer 6142 voor de “nieuwe” club, die in het seizoen 2002-03 in 3de afdeling “B”, denderend van wal stak met een tweede plaats achter kampioen A.F.C. Tubize. Via de eindronde dan? O.H. Leuven schakelde K.V. Oostende uit (0 - 1 in de Stad aan Zee en 4 - 1 in Leuven); daarna Patro Maasmechelen (3 - 2 en 0 - 0 in Limburg). In het “Oscar Vankesbeeck” stadion te Mechelen (Racing) eindigde de partij tegen V.C. Eendracht Aalst 2002 op 1 - 1, nà verlengingen ... strafschoppen … door de Ajuinen met 7-8 gewonnen!
Een jaar later (seizoen 2003-04) was er geen eindronde-ticket weggelegd voor de club uit de stad van Louis Tobback. R. Union St.Gilles werd kampioen, K.V.S.K. United Overpelt-Lommel eindigde tweede, O.H. Leuven slechts derde en vermits ze geen periodetitel in de wacht konden slepen en ook geen voordeel konden halen uit een periodetitel van een van die twee andere ploegen geen “barrages”. De derde keer werd de goede keer, alhoewel de eerder geciteerde Limburgse fusieclub de hoofdrol opeiste en kampioen werd (2004-05) zonder één enkele nederlaag te incasseren! “Leuven” werd opnieuw tweede en kon aan de eindronde deelnemen. Het kreeg eerst het West-Vlaamse K.M. Torhout 1992 voorgeschoteld (2x winst 2-1 en 2-3); dan volgde F.C. Denderleeuw E.H. (1-0 en 2-2) ; in finale was R.C.S. Visétois de tegenstrever. De onfortuinlijke Waaltjes -t/m de allerlaatste speeldag in “2de” in running voor de promotie-eindronde, maar dan de “boot in” thuis tegen Dessel Sport en naar de barrages verwezen- moesten de kelk tot het bittere einde ledigen, want in de verlengingen haalde O.H. Leuven het pleit (in Hasselt) 4-2 (2-2), onder impuls van wijlen … François Sterchele!
In hun eerste seizoen, 2005-06, werd O.H. Leuven de scherprechter in de ontknoping van het kampioenschap. Op de allerlaatste speeldag ontving het leider K.V.S.K. United Overpelt-Lommel. Er werd veel gerekend … beide clubs hingen af van wat R.A.E.C. Mons in de Antwerpse Kempen tegen Dessel Sport zou doen. Voor de Vlaams-Brabanders ging het om winst in de derde periode en een deelname aan de promotie-eindronde -en dan nog moest de uitslag van de “concurrentie” meevallen- … voor de Limburgers betrof het de titel, die sowieso behaald zou worden als het in Leuven won. Uiteindelijk hield O.H. Leuven de punten thuis (2-1) en won R.A.E.C. Mons te Dessel (1-2) … “United” bleef, als tweede, verweesd achter en zou ook in de eindronde op die tweede stek eindigen, waaraan O.H.L. dus niet kon deelnemen. In het seizoen 2006-07 kon Utd. Overpelt-Lommel ter nauwer-nood aan de degradatie ontsnappen … terwijl O.H. Leuven het slachtoffer werd van die absurde regel dat de voorlaatste van “1ste” mocht meedoen aan de eindronde. De Leuvenaars eindigden slechts vijfde en vermits ze geen periodetitel op de naam konden schrijven vielen ze naast de “boot”.
O.H. Leuven stak bij aanvang van het seizoen 2007-08 de ambities niet onder stoelen of banken … de eerste afdeling was de betrachting. Via de titel, maar de eindronde was ook mooi meegenomen … maar dan diende wél een plaatsje van 2 tot 5 behaald worden, want ingevolge de “zaak Union Namen” werd er met negentien ploegen gespeeld en waren er geen periode-kampioenschappen voorzien.
Via een derde stek kon de club uit de universiteitsstad een plaatsje veroveren in die lucratieve mini-competitie, waarin het fel gehandicapt diende aan te treden, want drie basis-spelers waren “out” met ernstige blessures. Dat had gevolgen, want ofschoon O.H. Leuven degelijk voetbal bracht kon het geen enkel puntje sprokkelen. Het seizoen 2008-2009 was het laatste van K.M.S.K. Deinze in de tweede nationale afdeling. Een seizoen dat gekenmerkt door de zaak K.F.C. Verbroedering Geel – U.R. Namur, waardoor er met 19 clubs gestart werd. O.H. Leuven eindigde op een twaalfde plaats. Een jaar later, seizoen 2009-2010, opnieuw een plaats in de middenmoot, want slechts negende. De nagestreefde doel volgde, eindelijk, op het einde van het seizoen 2010-2011. De titel werd behaald in het Bosuil stadion tegen R. Antwerp F.C. ... waarbij een 0 – 2 voorpsrong nog uit handen werd gegeven, maar de 2 – 2 was genoeg op de titel en de promotie naar de eerste nationale afdeling te behalen. Vooral in het stadion “Den Dreef” waren de Leuvenaars ongenaakbaar, met 15 overwinningen en 2 draws ... doelpunten-saldo 46 – 12!
Eerste afdeling dus, seizoen 2012-13, waarin O.H.L. het behoud verzekerd via een veertiende plaats. In “Play-Off 2”eindigt men knap tweede op slechts één puntje van Cercle Brugge K.SV.. Een tiende plaats nu ... maar nu winnaar van de “Play-Offs 2”! In de finale rchter tegen K.A.A. Gent tweemaal verlies met 4 – 1. Van het seizoen 2013-14 werd veel verwacht ... maar door een vijftiende plaats moest het in de “Play-Offs 3” aan de bak tegen R.A.E.C. Mons. Tweemaal 2 – 0 winst en daar tussenin een 1 – 1 in “Le Tondreau” en O.H. Leuven mocht trachten om het behoud te verzekeren in de eindronde met de tweede klassers Kgl.A.S. Eupen, K. Sint-Truidense V.V. En R. Mouscron-Péruwelz. Het was deze laatste club, “de Hurlu's”, die op de laatste speeldag winnaar werd en mocht promoveren naar de eerste nationale afdeling. Voor O.H.L. was na drie seizoenen het liedje in de eerste nationale afdeling uitgezongen, want terug naar “tweede”!
Zoals reeds gezegd speelt Oud-Heverlee LEUVEN onder het stamboeknummer 6142, dat destijds werd gegeven aan F.C. Zwarte Duivels Oud-Heverlee. Deze jonge club, gesticht op 20 december 1957, kwam lang uit in de provinciale afdelingen van de provincie Brabant. In 1996 werd de poort naar het nationale voetbal geforceerd. Van 1996-97 t/m 1999-2000 kwamen de de “Zwarte Duivels” uit in bevordering, na de promotie in het laatste jaar van de 20ste eeuw nog twee seizoenen in “3de “B” (2000-2001 en 2001-02). Dat laatste seizoen eindigden de “Zwarte Duivels” op een 3de plaats in die “B-reeks”, nà kampioen Kgl.A.S. Eupen en Wallonia Walhain. In de “barrages” werden ze al onmiddellijk uitgeschakeld door K.F.C. Vigor Wuitens Hamme (3-1 away en 0-2 at home) … het weze gezegd, de latere promovendus.
Koninklijk Stade Leuven is de oudste en meest gerenommeerde club uit Leuven. Het eindigde dan wel niet op een degradatieplaats, 13de, in het laatste seizoen van hun bestaan (2001-02) … maar boven het hoofd van stamboeknummer 18 hing dus die “B.T.W. claim”. Gesticht op 12 november 1903, sloot “Stade Louvaniste” bij de B.V.B. aan op 17 januari 1904. Al in 1909 drongen ze tot in de nationale bevorderings-reeks door, die toen net in het leven was geroepen. Gedurende heel hun geschiedenis, want dus officieel geschrapt op 2 augustus 2002, traden ze in alle afdelingen van het nationale voetbal aan en ze verzeilden zelfs in het begin der jaren zeventig voor twee seizoenen naar eerste provinciaal! Maar Stade Leuven kwam ook één jaar uit in de hoogste afdeling van ons nationaal voetbal, seizoen 1949-50. Ze speelden er dertig wedstrijden maar haalden slechts 15 punten 4w - 19v - 7x en goal-average 46-85 … en een direct “ticket-retour”. In de eeuwige rangschikking staan ze nu op een 75ste plaats. Bij de fusie, of opslorping, werd het stamboeknummer 18 geschrapt.
Koninklijk Daring Club Leuven is jonger en beschikt niet over de staat van dienst van concurrent Stade. De club werd gesticht op 29 augustus 1945, hetgeen tamelijk onwaarschijnlijk overkomt als men dat met het stamboeknummer 223 vergelijkt … daar zit ook ergens een “fusie” tussen en dat kan wel kloppen, want nà het eerder genoemde “Stade Louvaniste”, en nog in de jaren twintig, waren ondermeer ook Victoria Leuven en Sporting Club Leuven actief.
Deze laatste club werd door de Belgische Voetbalbond op 25 februari 1912 als “beginnende club” aangenomen. Ze zouden het later tot in bevordering schoppen, net als Victoria trouwens dat later terug naar de provinciale afdelingen zakte … m.a.w. … uit een fusie tussen Victoria en Sporting Club zal dus wellicht “Daring” ontstaan zijn. Dàt Daring zou in het seizoen 19951-52 in de 1ste afdeling “B” uitkomen (2de klasse) en op het einde van de jaren zestig in het nabij gelegen Kessel-Lo gaan spelen, vanwaar een tijdje (10 jaar) de benaming K. Daring Club Leuven Kessel-Lo. Bij de “fusie”, opslorping dus, werd het stamboeknummer 223, dat aan “Sporting Club Louvaniste” had toebehoord, geschrapt.
Marcel Dingemans